Nordiska Mästerskapen

Dela inlägget

Nu är det snart dags för de nordiska mästerskapen i Calisthenics 2022! 

Den 15-16 oktober I Finland (Kerantie 2, 02630 Espoo) kommer de nordiska länderna mötas i en tuff tävling. Där kommer de fyra bästa atleterna i varje kategori åka och tävla i kategorierna FREESTYLE, POWER, STRENGTH ENDURANCE och 1 RM.  De fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark kommer göra upp om titeln Nordisk mästare/mästarinna.

Vilka svenska atleter ska tävla?

I freestyle kategorin kommer vi heja på Simon Imhäuser, Malin Malle Jansson, Alicia Larsten och Benne Campbell. I power tävlar Patrik Pallatzius Johansson och i 1RM Olof Lundén. Sist men inte minst har vi strength endurance kategorin där vi kommer få se Emil Rajala, Sara Ohlsson och Måns Löfås.

Hur gör man för att kolla på eventet?

Om du inte tänkte åka till Finland så kan du istället checka liven på våran instagram @calisthenicsforbundet. Där kommer vi även lägga upp de bästa videorna efter eventet.

För dig som är ny inom sporten har vi här en kort liten förklaring för varje disciplin. 

Vad är freestyle calisthenics?

Freestyle calisthenics är en kombination av statiska och dynamiska styrke element samt dynamiska akrobatiska element där atleterna snurrar och gör volter runt stängerna. Tricksen och styrke elementen sätts ihop till långa kombinationer som ska utföras med så bra flow som möjligt. De tre redskapen som används är high bar, p-bars och floor. Kombinationerna bedöms av fyra domare som dömer en kategori vardera. Kategorierna av trick som ingår i sporten är: Dynamic acrobatics, power dynamics, statics och combinations.

Strength endurance

Som namnet Strength Endurance antyder grundar sig disciplinen i styrkeuthållighet. De vanligaste övningarna är muscle ups, pull ups och dips. Disciplinen går ut på att utföra ett visst antal reps på varje övning på så snabb tid som möjligt. 

Detta var rundan SM 2022 för herrar:

  • 5 Muscle Ups
  • 10 Pull ups
  • 25 Armhävningar
  • 8+8 Pistol Squat
  • 20 Dips
  • 15 Leg raises

Det finns även en maxgräns för tid vilket i det här fallet var 7 minuter.

1 Rep Max (1RM)

1RM handlar om maximal stryka då man ska köra 1 rep med så hög vikt som möjligt. Det liknar powerlifting till träningssättet, men istället för bänk, mark och squat har vi pull ups, dips, squats och muscle up. Atleten får vanligtvis tre försök på sig för varje övning där man ökar vikten lite för varje lyckat försök.

Power

Power Calisthenics baseras på utförandet av ett par grundläggande övningar inom sporten utförda med en viss tillförd vikt. Det är mer uthållighet än 1RM men mer max styrka än strength endurance. På tävling har man en förbestämd vikt på varje övning som är samma för alla. Till exempel:

  • Muscle up kroppsvikt
  • 30 Kg Pull ups
  • 50 Kg Dips
  • 20 Kg Pistol Squat

Tävlingen går ut på att göra så många reps som bara möjligt i ett enda set, i respektive övning, med den extra tillförda vikten.

Hur kommer tävlingen gå till?

Tävlingen pågår i två dagar där man har valt att blanda Freestyle och Reps kategorierna i år. . I varje disciplin kommer atletera turas om att utföra sina framträdanden tills att alla är klara. Efter varje tävling/i slutet av dagarna sker det en prisutdelning där alla atleter får veta reda på sin placering efter att domarna har snackat ihop sig.

Fler Inlägg

Resultat Freestyle SM 2023

Resultat Freestyle Herrar   Placering Namn Total poäng 1 Simon Imhäuser 39,66 2 Benjamin Campbell 36,32 3 Jakob Fogelklou 20,65 4 Gunnar Byström Börjesson 15,30