POWER

Power

Dela inlägget

REGLEMENTE POWER SM 2023

Vill du ladda ned det fullständiga reglementet för power calisthenics kan du gör det här:

DEFINITION AV DISCIPLINEN POWER

I disciplinen Power Calisthenics ska de tävlande utföra följande calisthenicsövningar med en bestämd extravikt. Varje godkänd utförd repetition är värd 1 poäng och tävlingen går ut på att utföra så många godkända repetitioner som möjligt i ett enda set i respektive övning. Den atlet som totalt sett har samlat ihop flest poäng från alla övningar vinner. Disciplinen ges i två utföranden, damer och herrar. Det finns 10 platser i respektive utförande. Startordningen på de tävlande atleterna dras genom lottning senast två veckor före tävlingen. 

Övningarna utförs i följande ordning:

DAMER

Pull ups – 12 kg

Dips – 16 kg

Pistol squat – 12 kg

HERRAR

Pull ups – 32 kg

Dips – 48 kg

Pistol squat – 24 kg

Den atlet som totalt sett har samlat ihop flest poäng från alla övningar vinner titeln som Svensk Mästare/Mästarinna i Calisthenics Power 2023.

KVALIFIKATION OCH TÄVLINGSLICENS

Kvalifikation SM

För att vara behörig att tävla i Svenska Mästerskapen måste du inneha ett svenskt personnummer, vara folkbokförd i Sverige sedan minst sex månader tillbaka samt tala svenska till den nivå att du kan förstå reglerna samt hänga med i de konversationer gällande tävlingen som sker på svenska på tävlingsdagen. För atleter under 18 år krävs ett samtyckesformulär undertecknat av vårdnadshavare.

För att delta i Svenska Mästerskapen måste du kvala in. Du ansöker om deltagande på calisthenicsförbundets hemsida (länk). Kvalet till tävlingen öppnar den 30 mars och stänger den 30 april. I din ansökan fyller du i dina kontaktuppgifter, vilken disciplin du ansöker till samt länk till din ansökningsvideo. I ansökningsvideon genomför du så många reps som möjligt, med angiven extra vikt, i ett enda obrutet set för respektive av de övningar som innefattas i disciplinen. Repetitionerna ska utföras med korrekt utförd form enligt de specifikationer som anges för respektive övning. Varje moment måste vara oklippt och oredigerat, men du får lov att klippa ihop övningarna efter varandra så att det blir en enda ansökningsvideo innehållande alla moment. Vikten måste vara synlig i videon.

Minst två av förbundet utsedda kompetenta domare kommer att gå igenom alla ansökningar. De 10 personer som utfört flest repetitioner med korrekt form, och därmed samlat ihop den högsta poängen, kommer att kvalificera sig för att tävla i Svenska Mästerskapen i Power Calisthenics.

Du är som tävlingsatlet tillåten att kvala in till så många discipliner du vill, men kommer endast prioriteras i de två discipliner du söker först. I övriga discipliner läggs du till som reserv, vilket innebär att du har chansen att komma med ifall platserna för disciplinen ej fylls upp. Vid ansökan till två discipliner eller fler skickas flera separata ansökningar in, en för varje disciplin. Det är tillåtet att tävla i två discipliner samma dag. 

Tävlingslicens

För att tävla i Svenska Mästerskapen och andra internationella tävlingar som Nordiska Mästerskapen och Världsmästerskapen krävs innehavande av tävlingslicens. Licensen erhålls genom att registrera sig som tävlingsatlet i Svenska Calisthenicsförbundet. Om du är medlem i en förening görs detta genom att meddela ditt intresse av att tävla till din förening, som i sin tur registrerar dig som tävlingsatlet hos förbundet. Tillhör du ingen förening måste du anmäla dig själv genom att skicka in en ansökan (länk). Så fort medlemsavgiften är betald och mottagen av förbundet är du inskriven som tävlingsatlet och har då licens för att tävla.

Kvalifikation NM

De atleter som placerar sig i topp 4 på resultattavlan från Svenska Mästerskapen direktkvalificeras till Nordiska Mästerskapen inom samma disciplin. Om en atlet som kvalificerat sig till NM tackar nej och väljer att inte åka går platsen vidare till nästa person på resultatlistan.

KLÄDER OCH UTRUSTNING

KLÄDER

Varje atlet ska ta med egna kläder till tävlingen. Kläderna ska vara lämpliga i den mening att domarna tydligt ska kunna se atletens leder och rörelser. 

Kläder med loggor/tryck som gör reklam för föreningar, team eller sponsorer är godkänt – så länge plaggen följer kraven nedan – med undantag om de innehåller reklam för tobak, alkohol, snabbmat eller onlinespel. Då är det inte tillåtet. 

TILLÅTET

 • Överkropp: Tight linne, tight t-shirt eller långärmad kompressionströja. För damer är även tank top eller sport-bh godkänt och för herrar är även bar överkropp godkänt.
 • Underkropp: Tights, tighta byxor där knäleden tydligt syns igenom eller shorts som slutar minst 2 cm ovanför knäleden. 
 • Fötter: Slutna skor med sula måste bäras. T.ex. sneakers, lyftarskor eller träningsskor. 

EJ TILLÅTET

 • Överkropp: Löst sittande kläder eller långärmad tröja i annat material än kompression.
 • Underkropp: Långa pösiga byxor eller shorts som täcker knät. Korta shorts som slutar närmare grenen än 5 cm.
 • Fötter: Barfotaskor helt i tyg utan robust sula.

UTRUSTNING

Viktbältet som används i 1RM kategorin är Gornations “Premium Dip Belt” inklusive deras “Heavy Duty Rope”. Endast de dip bälten som erbjuds av Svenska Calisthenicsförbundet får användas under tävlingen. Det är alltså inte tillåtet att använda eget dip bälte med anledning att tävlingen är sponsrad av Gornation. 

TILLÅTET

 • Knävärmare
 • Elbow sleeves
 • Wrist wraps
 • Flytande kalk/magnesium
 • Block/pulver kalk
 • Lyftarbälte

EJ TILLÅTET

 • Handskar
 • Knee wraps
 • Tjockare armbågsskydd

UTFÖRANDE OCH BEDÖMNING

Generell information

Varje atlet kommer att utföra övningarna i ordningen som presenterades i introduktionen (2. DEFINITION AV POWER DISCIPLINEN). Atleten har ett försök för varje övning. Alla specifika kriterier för varje övning (listade nedan) måste uppfyllas för att repetitionen ska godkännas. Disciplinen är bedömd av tre officiella domare utsedda av Svenska Calisthenicsförbundet.

POÄNGEN som lyfte kommer att ackumulera är följande:

ÖvningPoäng per rep
Pull up1
Dip1
Pistol squat1

Pull up

Startposition

Topp position

Slutposition


Repetitionskriterium:

 • Startposition: Häng med fullt utlåsta axlar och raka armbågar. 
 • Topp position: Hakan över stången horisontellt och vertikalt
 • Slutposition: Häng med fullt utlåsta axlar och raka armbågar.

Genom hela utförandet:

 • Atleten får inte nudda någon av strukturerna
 • Raka knän

Topp position förtydligande:

Atleten måste tydligt korsa

stången med hakspetsen 

horisontellt och vertikalt (se bild)

STRUKTURER:

 • Stående box (Höjd: 600 mm) placerad 30 cm bakom stången.
 • Vägg (Höjd: 1200 mm) placerad 70 cm framför stången.

Dip

Startposition

Botten position

Slutposition

Repetitionskriterium:

 • Startposition: Raka och utlåsta armbågar.
 • Topp position: Flexion i armbåge: högsta punkten av axeln ska vara under högsta punkten av armbågen. 
 • Slutposition: Raka och utlåsta armbågar.

Genom hela utförandet:

 • Atleten får inte nudda någon av strukturerna
 • Raka knän
 • Händer placerade i mitten av tejpmarkeringen

STRUKTURER:

 • Box 1: (Höjd: 600 mm) placerad 30 cm framför tejpmarkeringen.
 • Vägg (Höjd: 600 mm) placerad 30 cm bakom tejpmarkeringen.

Pistol squat

Startposition

Botten position

Slutposition

Repetitionskriterium:

 • Startposition: Ena foten på boxen, andra hänger fritt. Raka knän. 
 • Botten position: Flexion av det stödjande benet. Höften nedanför toppen av knät. 
 • Slutposition: Ena foten på boxen, andra hänger fritt. Raka knän. 

Bottenposition förtydligande:

Höften ska vara under den parallella linjen

som utgår från översidan på knät (se bild). 

Genom hela utförandet:

 • Atleten får inte nudda någon av strukturerna eller slå i marken
 • Atleten får inte hålla i något förutom vikterna i deras händer
 • Hälen får inte lyfta från lådan 
 • Rakt knä på det fria benet

STRUKTURER:

 • Box (Höjd: 50 cm)

KOMMUNIKATION OCH KOMMANDON

START av utförande

Varje atlet har en förberedelsetid innan sitt uppträdande. När atleten är redo att starta ger huvuddomaren en signal om att atleten kan starta sitt uppträdande. Atleten kommer då att inta startpositionen för övningen och sedan starta sitt utförande av övningen.

UNDER utförande

Om atleten misslyckas med att utföra en korrekt utförd repetition på en övning utdelas kommandot “NO REP”. Kommandot specificerar även problemet med atletens teknik. Till exempel: “NO REP, KNÄ”.

AVSLUT av utförande

Atletens utförande är slut när:

 • De kliver av från övningen
 • Atleten tappar sin position. När det kommer till pull ups innebär detta att atleten släpper stången med ena eller båda händerna. I pistol squats och dips innebär detta att atletens fötter nuddar toppen av boxen eller marken. 
 • Om atleten väntar mer än 3 sekunder innan den påbörjar nästa repetition.

Fler Inlägg

Resultat Freestyle SM 2023

Resultat Freestyle Herrar   Placering Namn Total poäng 1 Simon Imhäuser 39,66 2 Benjamin Campbell 36,32 3 Jakob Fogelklou 20,65 4 Gunnar Byström Börjesson 15,30

Resultat Strength & Endurance SM 2023

Resultat Herrar   Placering Namn Total tid Tid exklusive time 1 Dana Star 03:57:74 02:47:74 2 Emil Rajala 04:31:57 03:01:57 3 Adam Ahlberk 05:11:16 04:31:16